Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Editorial 18ου Τεύχους | «Εθελοντισμός: εχθρός ή σύμμαχος των εργαζομένων»

Στη χώρα μας έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται από πολλούς μια κατασυκοφαντική επίθεση κατά των Ο.Κ.Π. (Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών), ιδιαίτερα για εκείνες που υλοποιούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με χαρακτηρισμούς όπως «το δουλεμπόριο των εργαζομένων», «οι Μ.Κ.Ο. κλέβουν τους εργαζομένους» κ.λπ.
Αυτή η εκστρατεία γίνεται από κάποιους «συνδικαλιστές» και κάποια πολιτικά κόμματα. Οι Ο.Κ.Π. είναι εκείνες που υπηρετούν την κοινωνική οικονομία, την περιβαλλοντική δράση, τις κοινωνικές επιχειρήσεις και σε όλη την Ευρώπη με τα νέα στοιχεία απασχολούν το 14% των εργαζομένων.
Είναι μάλιστα ο μόνος τομέας της οικονομίας που αυξάνει ποσοστιαία την απασχόληση ενώ ταυτόχρονα ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας αυξάνουν τις απολύσεις. Με ποια λογική και με ποιο ηθικό κύρος στην κοινωνία πέραν της ψευδολογίας έρχονται οι συγκεκριμένοι κύκλοι να κατασυκοφαντήσουν το εθελοντικό κίνημα; Τι εξυπηρετεί αυτή η πρακτική πέρα από την ψυχολογία φόβου και την χειραγώγηση των εργαζομένων σε λογικές που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνα που υπόσχονται; Ποιοι έχουν συμφέρον να οδηγούν στην απελπισία τους εργαζομένους με την ελπίδα να τα καταστρέψουν όλα, για να έρθουν κάποιοι άλλοι εξουσιαστές στην εξουσία; Για αυτά τα θέματα και με τίτλο «Εθελοντισμός: εχθρός ή σύμμαχος των εργαζομένων», η Social Activism Αθηνών και η Οίκοpress καλούν σε διάλογο ώστε να μιλήσουν και να ακουστούν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου